Цената на златото продължава да спада в четвъртък сутринта на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0,12%, или с 2,15 долара, до 1 795,75 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за сребро поскъпнаха с 0,84% - до $ 28,093 за унция.

Цената на златото намалява за трета поредна търговска сесия, падайки под психологическата оценка от 1800 долара за унция. Основният фактор, оказващ натиск върху котировките на жълтия метал, е ръстът в доходността на американските държавни облигации. Това допринася за курса на долара, което се отразява негативно върху златото, като го прави по-скъпо за притежателите на други валути. Доходността на 10-годишните съкровищни ​​бонове на САЩ нарасна с 1,4 базисни пункта спрямо предходните ниво - до близо 1,403%.

Анализаторите от ANZ Даниел Хайнс и Сони Кумари смятат, че цените на златото през следващото тримесечие ще зависят главно от продажбите на облигации. Както обаче анализаторите посочват пред Bloomberg, "времето на златото под слънцето още не е приключило".

Освен това търговците обърнаха внимание на изявленията на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл. Регулаторът потвърди, че лихвените проценти ще останат ниски, което облекчи опасенията на пазара, че високата инфлация може да накара глобалните централни банки да започнат да затягат паричната политика.