Цената на златото отново тръгна надолу във вторник сутринта на фона на рисковете около новия вариант на коронавируса, както и новините за подкрепа за американската икономика, показват данните от търговията. Укрепването на долара възпира покачването на неговата стойност

Стойността на февруарските фючърси за скъпоценния метал на борсата в Comex Ню Йорк към 9,25 ч. българско време спада с 0,45% или с 8,14 долара до 1 868,07 долара за тройунция. В хода на търговията в понеделник цената на жълтите кюлчета се бе вдигнала над 19000 долара за унция.

Мартенските фючърсите за среброто поскъпнаха с 0,52% до 26,517 долара за унция.

Търговците оценяват новините от Великобритания. По-рано в Обединеното кралство беше открит нов щам на коронавирус, като властите потвърдиха, че той се разпространява с по-бързи темпове и изисква още по-голяма предпазливост от населението. В тази връзка редица страни имат блокирани транспортни връзки с Острова и карантинните ограничения отново бяха затегнати в самата страна.

Традиционно златото се счита за по-надежден актив, търсенето на който нараства в случай на нарастваща глобална несигурност и неприязън към рисковете на търговците. По-строгите карантини могат да задържат възстановяването на глобалната икономика, така че подобни новини са положителни за цената на златото.Но очакванията за ефективна ваксинация продължават да подкрепят надеждата на пазарите, че пандемията може да бъде поставена под контрол.

Пазарите реагират и на новини за стимулирането на американската икономика. По-рано Камарата на представителите гласува нов пакет от стимули за 900 милиарда долара. "Повишените инфлационни очаквания от стимулационния пакет на САЩ доведоха до покачване на златото като инфлационен хедж", каза икономистът от OCBC Bank Howie Lee, цитиран от Ройтерс

В същото време укрепването на долара възпира покачването на цената на златото, тъй като по-високият курс на американската валута прави метала по-малко достъпен при покупката му в друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути от шест ранга - основните търговски партньори на САЩ) се повишава с 0,25%.