Цената на златото спада в четвъртък сутринта, сочат данните от днешната търговията. В същото време доларът поскъпва спрямо основните световни валути преди излизането на важна статистика за икономиката на САЩ.

Към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $7,6, или с 0,39%, до $1957,0 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните жълти слитъци се продават по 1957,08 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто в същото време спадна с 0,43% до 23,14 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) днес сутринта нарасна с 0,15%, до 104,04 пункта. Индикаторът се повишава в три поредни търговски сесии. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

По-късно в четвъртък пазарните участници очакват статистика за БВП на САЩ, която може да повлияе върху курса на долара. Според експерти Министерството на търговията на страната ще запази втората оценка на нивото на първата, която показва растеж на американската икономика през първото тримесечие с 1,1% на годишна база.

Пазарите обърнаха внимание и на протокола от майското заседание на Федералната резервна система на САЩ. Според документа участниците в срещата смятат, че по-нататъшното увеличение на сконтовия процент на регулатора е станало по-малко целесъобразно.