Цената на златото в понеделник сутринта спада. Котировките за жълтите кюлчета са под натиск от укрепването на долара спрямо основните валути, както и "ястребовите" сигнали от членове на Федералния резерв на САЩ.

Данните от днешната търговия показват, че стойността на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се е понижила с $10,40, или 0,60%, до $1737,20 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1741,95 долара за тройунция, информира Ройтерс.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се понижава с 0,61% до 18,953 долара за унция.

Укрепването на долара прави златото по-малко достъпно при покупка в друга валута. Междувременно доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) миналата седмица се засили с 2,4%, като се повиши над 108 пункта.

Пазарите в същото време очакват сигнали от американския паричен регулато за посоката на бъдещата му политика. Инвеститори и търговци ще следят с повишено внимание икономическата конференция в Джаксън Хоул тази седмица, където ще говори ръководителят на Фед Джеръм Пауъл. Пазарите търсят от председателя на регулатора повече сигнали относно икономическите прогнози и плановете за паричната политика на американската централна банка.

Според CME Group анализаторите очакват увеличение на лихвите с 50 базисни точки или със 75 базисни точки - съответно с вероятност съответно 54% и 46% - от текущото ниво на базовите лихвени равнища в диапазона 2,25-2,5%.