Цената на златото в понеделник сутринта се понижи близо до 1815 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговията. Миналата седмица благородният метал загуби повече от 1,2% от стойността си на фона на очакванията за по-твърда парична политика на Федералната резервна система на САЩ.

Към 9:45 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $1,3, или с 0,07%, до $1815,80 за тройунция. През изминалата седмица златото е поевтиняло с 1,27% от $1840.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1810,87 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто спадна с 1,25% до $20,67 за унция.

Един от основните фактори за стойността на златото остава политиката на ФЕД по отношение на основния лихвен процент. Като цяло силните макроданни от САЩ от началото на годината засилиха очакванията, че регулаторът може да задържи лихвите високи за по-дълъг период.

Според CME Group 72,3% от анализаторите очакват ново повишение на лихвите от Фед през март - отново с 25 базисни пункта, до 4,75-5% годишно. В същото време 27,7% от експертитепредвиждат увеличение с 50 базисни пункта.

Златото е чувствително към макростатистиката от САЩ и сигналите от Фед, които се отразяват в долара, което от своя страна влияе върху цената на жълтите слитъци. По-твърдия лихвен подход на регулатора традиционно подкрепя долара и това прави златото по-малко достъпно при закупуване на благородния метал от инвеститори, притежаващи други валути и обратното.