Цената на златото спада в понеделник сутринта, като слезе под 1680 долара за тройунция, поради продължаващото укрепване на долара. Пазарите очакват решение за поредното вдигане на лихвения процент от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с 9,2 долара, или с 0,55%, до 1674,5 долара за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват на спот пазара по 1666,7 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,24% до 19,462 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) в понеделник сутринта нарасна с 0,06%, до 109,83 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно, когато се купува от търговции и нвеститори, притежаващи друга валута.

В сряда Фед ще обяви решението си за основната лихва, както и ще актуализира макроикономическите прогнози, а по-късно на пресконференция ще говори председателят на регулатора Джеръм Пауъл. Пазарите ще очакват сигнали за по-нататъшната посока на паричната политика в САЩ.Златото е чувствително към сигнали от американската централна банка и към макростатистиката на страната тъй като това се отразява в долара, към който са чувствителни котировките на благородния метал.

"Нарастващите геополитически и икономически рискове не правят много, за да привлекат търсенето като актив убежище, изборът все още пада върху щатския долар", цитират Bloomberg анализатори на Australia & New Zealand Banking Group. Традиционно златото действа като надежден актив и за хеджиране на инфлацията, но миналата седмица цената му достигна двегодишно дъно.