Котировките на златото в сряда сутринта се оттеглиха от месечния връх, достигнат през предходната сесия, но останаха в сравнително тесен ценови диапазон. Инвеститорите остават предпазливи преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ по-късно тази седмица, предаде Ройтерс.

Според данните от днешната търговия, към 9:50 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса COMEX се понижи с 1,7 долара или с 0,10% до 1714,3 долара за една трой унция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1710,20 долара за унция, съобщава Тrading Еconomics.

Във вторник цените на златото на физическия пазар добавиха повече от 2% и пробиха ключовото ниво от $1700. Това беше улеснено от падането на долара, спада в доходността на държавните облигации, както и техническите покупки.

"Цените на златото днес паднаха леко под влиянието на няколко фактора. Доларът показа известно укрепване, доходността (на държавните облигации на САЩ) се покачва и инвеститорите фиксират печалбите след ралито предния ден", каза Стивън Инес от SPI Asset Management.

Доларът се повиши с 0,1% спрямо кошница от други основни валути, правейки златото по-малко достъпно за притежателите на други валути. Доходността на държавните облигации на САЩ също се повиши по време на азиатската сесия.

Във фокуса на инвеститорите остава индексът на потребителските цени (CPI) на САЩ, който ще бъде представен в четвъртък. Тези данни вероятно ще внесат известна яснота относно по-нататъшната динамика на лихвения процент на Фед.

Според прогнозите на икономистите растежът на основния индекс на потребителските цени (Core CPI) през октомври трябваше да се забави до 0,5% спрямо предходния месец и до 6,5% спрямо същия период на миналата година.

"Котировките изглежда се консолидират преди публикуването на индекса CPI. Ако инфлацията се окаже по-бърза от очакваното, цените на златото може да паднат под 1690 долара за унция. Ако инфлацията не надхвърли прогнозите, котировките може да се вдигнат до 1725 долара за унция, добави Инес.

Търговците оценяват вероятността за повишаване на основния лихвен процент през декември с 50 базисни точки на 67%, и със 75 базисни точки на 33%.

Златото се счита за начин за хеджиране на инфлацията, но по-високите лихвени проценти правят жълтият метал по-малко привлекателен за инвеститорите. Повишаването на лихвените проценти също така прави други активи по-привлекателни от не носещото лихвен доход злато.

В сряда сутринта спот среброто поевтиня с 0,25% до 21,39 долара за унция, платината поскъпна с 0,5% до 1002,76 долара за унция, а паладият поевтиня с 0,9% до 1903,59 долара за унция.