Цената на златото във вторник сутринта се повишава с около 0,5% поради отслабването на щатската валута, сочат данните за днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,51%, или с 9,05 долара, до 1 774,75 долара за тройунция.

В същото време цената на декемврийските фючърси на сребро се повишанвава с 1,07% до 23,512 долара за тройунция.

Курсът на американската валута намалява във вторник, включително спрямо еврото и йената. Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) пада с 0,28%, до 93,69 пункта. По-евтиният долар прави златото по-достъпно, когато е закупено от притежатели с първоначално различни валути.

Също така положително на златото влияят спекулациите за затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ . Ограничаването на практиката на многомилиардно изкупуване на ценни книжа от пазара и в крайна сметка увеличаване на лихвения процент на рефинансиране, поради пресушаването на притока на ликвидност към финансовите пазари, причинява песимизъм, а благородните метали придобиват допълнителна привлекателност като активи безопасни убежища.

Много търговци са все по-уверени, че базовите лихвени ставки в САЩ ще бъде повишен през следващото лято, смятат анализатори на Oanda, цитирани от Wall Street Journal. Според CME Group почти 55% от анализаторите очакват повишаване на лихвите до края на следващото лято от сегашното ниво от 0-0,25%.

Анализаторите отбелязват също, че опасенията от наблюдаваната по-висока инфлация също подкрепят златото, което традиционно се използва като хеджиране на обезценяването.