Цената на златото в сряда сутринта расте в очакване на редица статистически данни от САЩ, както и на публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв.

Данните от днешната търговията показват повишаване на цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк с 0,59%, или с 10,65 долара, до 1794,45 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси в същото време също поскъпват - с 0,58% до $23,57 за тройунция.

По-късно в сряда ще бъдат публикувани данните за БВП на САЩ за последното тримесечие. Анализаторите прогнозират, че Министерството на търговията на страната ще повиши оценката си за икономическия растеж на САЩ от 2% на 2,2%. В същото време ще стане известна информацията за броя на молбите за обезщетения за безработица в САЩ за изминалата седмица, който се очаква да спадне до 260 хиляди.

След това ще излязат и други важни показатели - приходите и разходите на американците през октомври и продажбите на нови жилища в САЩ, както и окончателната оценка на индекса на потребителските настроения на Университета в Мичиган за текущия месец.

Търговците също очакват протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ. Участниците на пазара очакват да получат информация за по-нататъшни действия на регулатора и по-специално относно времето за увеличение на базовия лихвен процент и възможното ускоряване на съкращаването на програмата за обратно изкупуване на финансови активи от пазара.