Цените на златото в понеделник се понижават, тъй като инвеститорите запазват предпазливостта си преди заседанията на важните централни банки на САЩ, Англия и Япония.

А така също пазарът, следи за новините около назначаването на новия шеф на американския Федерален резерв. Очаква се в най-скоро време президентът Доналд Тръмп да обяви своята кандидатура за ръководител на паричнокредитния регулатор на САЩ.

Предположенията към момента клонят към назначаването на Джеръм Пауел, досегашен член на Фед. Смята се, че той принадлежи към лагера на Джанет Йелън и е привърженик на по-мека парична политика. В такъв случай, според анализатори, цитирани от Reuters, вдигането на лихвите, както и очакваното рали на долара може и да се забавят.

По обед златото се търгуваше по $1.270,76 за тройунция, а фючърсите за ценния метал в САЩ с доставка декември - по $1.272 за унция.

Хедж-фондовете и управляващите инвестиции съкратиха дългите си позиции в златото на борсата COMEX през миналата седмица за шеста седмица поред, показват данните на Комисията за търговия със суровинни фючърси на САЩ.

Среброто се търгува по $16,76 за унция в сравнение с $16,81 при закриването на пазар в петък.

Платина струва $920,00 за унция спрямо $914,50 при закриване на предишната сесия, а паладият - $972,60 при $965,50 за унция в петък.