Цената на златото леко се понижава в сряда сутринта след нейното покачване през предходните два дни, показват данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се намалява с $5,40, или с 0,27%, до $1976,10 за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета се продават на спот пазара по 1959,30 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се понижава с 0,2% до $23,622 за унция.

През предходните две търговски сесии цената на златото се повиши с 0,6%. Поскъпването на благородния метал беше улеснено от известно обезценяване на долара. Колкото по-евтин е доларът, толкова по-голямо е търсенето на злато, тъй като този благороден метал става по-достъпен за закупуване от притежатели на други валута.

Също така инвеститорите очакват заседанието на Федералната резервна система на САЩ следващата седмица. Американският парично-кредитен регулатор ще обяви решението си относно основния лихвен процент след двудневна среща на 13-14 юни.

Според CME Group 80,6% от експертите очакват процентът да остане на сегашното ниво от 5-5,25% годишно. Освен това регулаторът ще публикува макроикономически прогнози, а след това председателят на Фед - Джером Пауъл, ще говори на пресконференция.