Цената на златото в понеделник сутрин умерено се понижава, спадайки под 1930 долара за тройунция, показват ясно от данните от днешната търговия. В последната седмица котировките за жълтия метал се покачиха значително, като се върнаха към най-силните си нива от девет месеца на фона на общата слабост на долара, тъй като отслабващите икономически данни за САЩ и последните коментари на служители на Федералния резерв сигнализираха за по-малко агресивно затягане на паричната политика, коментира Тrading Еconomics.

Към 9:40 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 6,0 долара, или с 0,31%, до 1922,2 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1920,75 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Същото време цената на мартенските фючърси на среброто се покачиха с 0,73% до 24,11 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) в понеделник сутринта се понижи с 0,23%, до 101,77 пункта. Поевтиняването на долара по принцип подкрепя стойността на златото, което в този случай то става по-достъпно при покупка в друга валута.

Пазарите в същото време очакват важна статистика за икономиката на САЩ, която ще бъде публикувана в четвъртък. Очаква при първата от трите оценки БВП на страната да нарасне с 2,8% на годишна база през четвъртото тримесечие, след като се увеличи с 3,2% тримесечие по-рано.

Тези макроикономически данните се вземат предвид от Системата на Федералния резерв на САЩ при вземане на решения за паричната политика. А това се отразява върху обменния курс на долара, към който цената на златото е чувствителна.