Цената на златото в четвъртък сутринта се променя слабо след солидния спад в сряда, като се фиксира на около 1635 долара за тройунция, показват данните от днешната търговия.

Към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex спада с $0,8, или с 0,05%, до $1633,4 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1629,10 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,15% до 18,387 долара за унция.

Ден по-рано златото падна с 1,3% от $1650 на фона на очакванията за затягане на парично-кредитната политика на Федералния резерв на САЩ.

Очаква се американският регулатор да повиши базовата лихвена ставка за шести пореден път през ноември, което е положително за долара и отрицателно за златото, което в този случай става по-малко достъпно за покупка в други валути.

Пазарите като цяло се отдалечават от инвестиционния риск, продължавайки да се страхуват от световна икономическа рецесия на фона на повишаването на лихвите от големите централни банки за борба с инфлацията. В тази ситуация доларът е по-надежден актив и ролята на благородния метал като защита на активите и хеджиране на инфлацията е отслабнала.