Цената на златото във вторник спадна до почти триседмичен минимум на фона на по-силния щатски долар, по-високата доходност на американските държавни облигации и оптимизма за солидно икономическо възстановяване с увеличаване на ваксинациите в САЩ.

Търговците сега очакват подробности за инфраструктурния план на президента Джо Байдън за над 3 трилиона долара, който ще бъде обявен в сряда.

Днес сутринта априлските фючърси за златото на борсата COMEX в Ню Йорк се търгуват по 1 702,19 долара за тройунция. В понеделник цената на благородния метал се понижи с 1,4% или с $23,30, до $1709 за унция. В края на миналата седмица тези контракти загубиха 0,5% от стойността си, отбелязва tradingeconomics.com.

Спадът в цените на златото в понеделник дойде на фона на новината, че големият инвестиционен фонд Archegos Capital Management продаде акции за 30 милиарда долара, включително големи позиции във ViacomCBS и Discovery, което накара някои инвеститори да се страхуват от ефекта на доминото.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 47 цента, или 1,9%, до 24,65 долара за унция, докато цената на този метал падна с 4,6% миналата седмица.

Междувременно щатският долар остава стабилен, като доларовият индекс ICE долар намалява с 0,2% до 92,92. Укрепващият долар може да окаже натиск върху котировките на активите, деноминирани в американската валута, тъй като те стават по-скъпи за чуждестранните купувачи.