Цената на златото в понеделник сутрин леко се понижава, сочат данните от днешната търговия. Инвеститорите оценяват събитията от предходната седмица и главно решенията на големите централни банки.

Към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 3,40 долара, или с 0,17%, до 1967,80 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1954,55 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Юлските фючърси за среброто в същото време поскъпват с 0,4% до 24,218 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта нараства с 0,06%, до 102,31 пункта.

Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно при покупка на този благороден метал от притежателите на други валути.

Пазарите продължават да оценяват важните икономически събития от предходната седмица. Например, Федералната резервна система на САЩ, след заседанието, очаквано запази основния лихвен процент на ниво от 5-5,25% годишно след цикъл от повишения на десет последователни заседания. В същото време регулаторът призна, че ставката може да бъде отново повишена преди края на годината. Следващото заседание на американския парично-кредитен регулатор ще се проведе на 25-26 юли.

Освен това в четвъртък Европейската централна банка очаквано повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 4% от 3,75% годишно. А след това на пресконференция ръководителят на централната банка Кристин Лагард не изключи ново увеличение на лихвения процент през юли.