Златото умерено поевтинява в петък сутринта, докато пазарите очакват публикуването на статистиката за безработицата в САЩ, а пазарните играчи прибират печалбите , отбелязват анализаторите.

Според данните за днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $11,9, или с 0,58%, до $2023,7 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 2008,20 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се покачи с 0,12% до 25,05 долара за унция.

В петък ще излязат данни за пазара на труда в САЩ. Анализаторите прогнозират, че нивото на безработица в страната през март остава на нивото от февруари от 3,6%, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил с 239 хил. след повишение с 311 хил. месец по-рано. Статистиката може да даде насоки за бъдещата парична политика на Федералния резерв на САЩ.

Колин Чешински, главен пазарен стратег в SIA Wealth Management, цитиран от MarketWatch, смята, че отдръпването от златото "вероятно се дължи на прибиране на печалба или нежеланието на биковете да заемат нови позиции преди дългия уикенд".

Експертът също така добави, че нежеланието за закупуване на злато е свързано с риск поради публикуването на данни за заетостта в американския неселскостопански сектор в петък, когато повечето борси или са затворени, или работят по ограничен график.