Цената на златото в сряда сутринта коригиращо намалява след четиридневен растеж на котировките, показват данните от днешната търговия.

Стойността на юнските фючърсни контракти за злато нюйоркската борса Comex в сряда сутринта намаля с 0.28%, или с 4,9 долара, до 1738,15 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 0,51% до 25,098 долара за унция.

В резултат на четирите предишни търговски сесии златните котировки се повишиха с 3,4%, а цената на скъпоценния метал отново надхвърли 1700 долара за унция. Основният фактор за покачването на стойността на жълтите кюлчета беше отслабването на долара, както и спадът в доходността на американските държавни облигации.

Но вицепрезидентът на Gold Mining Inc Джеф Райт отбеляза, че краткосрочните очаквания за златото остават отрицателни и стойността му не е достигнала дъното. Ако доходността от американските облигации и доларът се повишат през следващата седмица, златото може отново да започне да поевтинява.

"Все още съм оптимист по отношение на златото в дългосрочен план, но не мога да кажа, че цените са достигнали дъното", цитира Market Watch експертът.