Цената на златото в четвъртък сутринта намалява като част от корекцията след седем търговски сесии на растеж, показват данните за днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,29%, или с 5,15 долара - до 1,796,95 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за сребро в същото време също спада - с 0,58% до 25,977 долара за унция.

Златото днес осъществява ценова корекция, след като котировките на благородния метал бяха нараснали с повече от 2% през предходните седем търговски сесии.

Инвеститорите оценяват и данни от юнския протокол на Федералния резерв на САЩ, който беше публикуван в сряда. Участниците в заседанието на регулатора признават възможността за намаляване на обема на обратно изкупуване на активи по-рано от очакваното. В същото време като цяло те отбелязват, че в момента няма ясно разбиране за основната икономическа динамика и наблюдаваното ускоряване на инфлацията ще бъде временно.

Анализатори от Huatai Futures, чието мнение е цитирано от Bloomberg, отбелязват, че в протокола не е имало "големи изненади", които биха могли да предизвикат активно покачване в стойността на златото.

В същото време те посочват, че цените на благородните метали ще останат нестабилни в краткосрочен план на фона на несигурността с паричната политика на Фед и инфлацията.