Цената на златото в петък сутринта се понижава като част от корекция, след като се приближи до отметката от 2 хиляди долара за тройунция в хода на търговията ден по-рано.

Според днешните данни цената на априлските фючърси за злато на борсата в Comex Ню Йорк се понижава с 10,85 долара, или 0,56%, до 1915,4 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за сребро поевтиняват с 1,26% до $24,375 за тройунция.

Пазарът на благородни метали отбеляза корективен спад в петък сутринта, след като в по време на сесията в четвъртък цената достигна $1976,5 за тройунция, приближавайки се до $2 000 за унция. Търсенето на злато беше улеснено от търсенето на активи за избягването на риска от страна на инвеститорите поради ескалацията на ситуацията около Украйна.

След като руският президент Владимир Путин призна суверенитета на самопровъзгласилите се републики ЛНР и ДНР и обяви започването шиокомащабна военна операция в Украйна, редица държави решиха да наложат санкции срещу Москва.

Според анализатори, цитирани от деловото издание The Wall Street Journal, нарастващото геополитическо напрежение увеличава шансовете за по-нататъшен краткосрочен скок в цената на златото.