Цената на златото във вторник сутрин слабо се понижава, пазарните играчи не правят резки движения в очакване на данните за инфлацията в САЩ за годината, както и речта на ръководителя на системата на Федералния резерв Джеръм Пауъл.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк спада с 1,90 долара, или с 0,10%, до 1875,90 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1871,95 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се понижи с 0,82% до 23,675 долара за унция.

Излизането на годишната статистика за инфлацията в САЩ е насрочена за четвъртък. Анализаторите прогнозират продължаващо забавяне на ръста на потребителските цени до 6,5% миналата година от 7,1% месец по-рано. Така показателят ще продължи да се понижава, след като достигна връх от 9% годишно през юни. Това се отразява на очакванията за промени в политиката на Фед, който поради високата инфлация последователно повишава процента на рефинансиране.

Според CME Group 78,7% от експертите очакват ново увеличение на основния лихвен процент през февруари - с 0,25 процентни пункта, до 4,5-4,75% годишно.

Също така, по-късно във вторник, Пауъл ще изнесе реч, която може да даде на пазарите сигнали относно паричната политика на регулатора. Действията на FRS от своя страна оказват силно влияние върху курса на долара и като цяло на световните финансови пазари, част от които е и търговията със златни фючърси.