Цената на златото във вторник сутрин отчита понижение, докато финансовите пазари следват възходите и спадовете на дискусията за лимита на държавния дълг на САЩ. Освен това пазарът очаква публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв и статистиката за БВП на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 11,80 долара, или с 0,61%, до 1965,40 долара за тройунция.

Жълтите кюлчета се продават на спот пазара по 1963,43 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време спадна с 0,60% до 23,51 долара за унция.

Една от основните теми остава въпросът за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви след среща с президента на САЩ Джо Байдън, че е уверен в успеха на преговорите по тази тема. В същото време Маккарти отбеляза, че бездействието на Байдън може да доведе до фалит на САЩ и въпреки че все още има време до 1 юни, законодателите трябва да имат не повече от три дни, за да проучат окончателното споразумение.

Традиционно златото е актив убежище и признаците за разрешаване на тази ситуация го правят по-малко популярно сред инвеститорите.

Пазарите също така очакват в сряда публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, документът може да съдържа сигнали за бъдещите планове на регулатора. А в четвъртък ще бъде публикувана междинна оценка на тримесечната динамика на БВП на САЩ. Според експерти Министерството на търговията на страната ще запази прогнозата за растежа на американската икономика на ниво от 1,1% през годината.