Обменният курс на турската лира спрямо долара отново поднови историческия си минимум в очакване на поредното намаляване на базовия лихвен процент от централната банка на страната.

Данните от днешната търговия към 9.30 ч. българско време сочат, че доларът се покачва спрямо турската валута до 10,5 лири за един долар, което се превърна в нов антирекорд.

В края на октомври турската централна банка реши да намали основния лихвен процент на 16% от 18% на фона на рекордния спад на курса на турската лира, след което пропадането на националната валута се ускори.. Експерти и анализатори очакват ново намаление на лихвите от регулатора в четвъртък.

Турската лира подгони 10 за долар

Турската лира подгони 10 за долар

Ердоган създава нов дипломатически скандал в опит да се хареса на националистите в Турция

Лирата започна рязко да поевтинява в средата на октомври след новината за уволнението на трима високопоставени служители на централната банка, включително двама заместник-ръководители, по заповед на турския президент Ердоган.

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да се обезценява. Последиците може да са фатални. В Турция предстои масова вълна от фалити, прогнозират експерти

Както каза за РИА Новости финансовият директор на компанията Еко Факторинг Арда Тунджа, и тримата, освободени на заседание на Съвета за парична политика на Централната банка през септември, гласуваха против намаляването на лихвите. Според него Централната банка на Турция е загубила своята независимост и лирата ще продължи да пада. Ердоган подкрепя намаляването на лихвите, като твърди, че нарастването на инфлацията се дължи на високите лихвени проценти.