Управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла законопроект, според който до края на годината корпоративният данък ще се увеличи с 5 процентни пункта до 25% до края на годината, а през 2022 г. ще бъде свит с 2 процентни пункта до 23%, предаде Hurriyet.

Очаква се обсъждането му да приключи до края на седмицата, като той трябва да бъде внесен за гласуване през следващата седмица. Освен него, ще се гласува и помощ за ресторантьорите и работещите и в кафенетата, чийто осигуровки за април и май може да бъдат поети от държавата.

Друг законопроект включва осигуряването на 1500 турски лири или по 184 долара за служителите, които са принудени да излязат в неплатен отпуск. Това е малко над минималната работна заплата в страната.

Увеличаването на корпоративния данък е лоша нова за бизнес средата в южната ни съседка и допълнително ще окаже натиск върху покупателната способност на лирата, която и без това продължава да е в състояние на галопираща инфлация, след като и през март се обезцени с над 16%. Причината за това е, че на практика корпоративният данък се плаща от крайните потребители, а не от самите бизнеси, тъй като той се калкулира в цените на стоките и услугите.

Това е поредният ход на Ердоган, която подрива покупателната способност на турската лира. През миналия месец той смени гуверньора на централната банка Начъ Агбал, след като той увеличи основния лихвен процент до 19% - политика, с която президентът не е съгласен. На мястото на Агбал беше назначен Сахап Кавчиоглу, който обеща връщането на ниските лихвени проценти.

Новината не беше приета с добро око от форекс пазарите, като турската лира веднага се срина с над 15% спрямо долара, което се превърна в най-бързия ѝ уикенд спад в историята.