Турция намалява количеството кеш, което банките са задължение да държат в резервите си за първи път от шест месеца насам. Централната банка иска да повиши ръста на кредитирането без да променя по-драматично позицията си, пише Bloomberg.

QNB Finansbank изчислява, че този ход ще освободи 3,3 милиарда лири ($623 милиона) и $2,3 милиарда във финансовата система на Турция. От самата централна банка не посочват колко точно средства ще бъдат освободени.

Според анализаторите от QNB Finansbank Екрин Исик и Дениз Гьокче решението няма да има особено голям ефект, но все пак ще спомогне умерено покачване и продължаване на тенденцията за ръст на заемите.

Икономиката на Турция най-вероятно е изпаднала в рецесия, след като миналата година приключи с две поредни тримесечия на свиване, причинени от срива на лирата и последвалия скок на лихвите.

Реалното кредитиране се сви със 7,2 процента на тримесечна база през последните три месеца на 2018 година. Следващият ход на централната банка най-вероятно ще бъде понижаване на лихвените проценти.

Индустриалното производство в Турция не е било толкова слабо от 2009 година насам

Индустриалното производство в Турция не е било толкова слабо от 2009 година насам

И това е лош сигнал за икономиката