Спадът на турската икономика, дошъл в резултат на срива на местната валута през миналото лятото, продължи да се задълбочава и към края на 2018 година.

Индустриалното производство в южната ни съседка е отчело най-голямото си намаление от юни 2009 година, показват данните, публикувани от Turkstat.

В резултат на осезаемия спад на производствената промишленост, производството е с 9,8% надолу на годишна база към края на декември, сочат данните.

Снимка 406548

Източник: Bloomberg

"През последното тримесечие на 2018 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция вероятно се е свил с 2,5 на сто в сравнение с предходната година", посочва икономистът от базираната в Истанбул фирма IS Investment Муамар Комурчиоглу.

Анализаторите от HalkInvest от своя страна смятат, че спадът е доста по-сериозен - от 4 на сто за последното тримесечие на 2018 година.

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че рязко поскъпване на цените на храните в Турция може да доведе до нов скок на инфлацията. Към януари тя остава без промяна на ниво от 20,3 на сто.