По време на валутната търговска сесия в петък сутринта щатският долар практически не показва голяма динамика спрямо еврото и лирата стерлинги, като умерено се покачва спрямо йената след края на заседанието на Централната банка на Япония.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада с по-малко от 0,1% по време на сутрешната сесия. По-широкият WSJ Dollar Index се повиши с по-малко от 0,1%.

Към 10:09 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за $1,0583 срещу $1,0581 при затварянето на сесията в четвъртък.

Британската лира стерлинг в същото време струваше $1,1945 в сравнение с курса $1,1925 за един паунд в края вчерашната търговия.

Участниците на валутния пазар заеха изчаквателна позиция преди публикуването на статистически данни за пазара на труда и безработицата в САЩ по-късно в петък. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че той ще покаже, че безработицата ще остане на ниво 3,4%, както и увеличаване на броя на работните места в САЩ икономика от 205 хил. души.

Силните данни за пазара на труда може да се превърнат във важен аргумент за Фед в полза на повишаване на лихвените проценти с 50 базисни пункта на срещата през март. Пазарът като цяло очаква точно такъв сценарий, въпреки че миналата седмица консенсусните прогнози предвиждаха ръст от едва 25 пункта.

Междувременно пазарният курс на американската валута спрямо японската се повиши с 0,12% - до 136,30 йени за един долар при 136,15 йени за долар ден по рано.

Банката на Япония днес, както се очакваше, не промени основните параметри на паричната политика след заседанието, което беше последно за Харухико Курода, който ръководи банката от 2013 година.

Тази седмица японският парламент одобри Казуо Уеда за следващия ръководител, който ще оглави Японската централна банка на 8 април, когато изтича мандатът на Курода. Следващото заседание ще се проведе под негово ръководство на 27-28 април.