Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила. Това стана ясно по време на среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите, съобщиха от ведомството.

На срещата е дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Представителите на банките коментират, че в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти "Виза" и "Мастъркард".

Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украинска валута, към момента нито една държава от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка, уточняват от Министерството на финансите.