Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа Закон за виртуалните активи. Документът осигурява условия за откриване на легален пазар за криптовалути, съобщават от Министерството на цифровата трансформация, пише "Комерсант".

Въпросният закон ще легализира работата на чуждестранни и украински криптоборси. Банките ще могат да откриват сметки на компании, които са свързани с криптовалути.

Държавата ще гарантира съдебна защита на правата върху такива активи. Политиката в сферата на виртуалните активи ще се реализира от Националната комисия по ценните книжа и фондовия пазар на Украйна.

Министерството на цифровата трансформация на Украйна отбелязва, че крипто активите са се превърнали в "мощен инструмент за привличане на допълнително финансиране" за подкрепа на военните. За тези цели досега са постъпили над 54 милиона долара.

На фона на военната операция в Украйна, руските инвеститори в криптовалути започнаха да се сблъскват с ограничения за достъп до сметките си на крипто борси. Експерти от сектора се опасяват, че едва ли ще е възможно възстановяването на "замразените" средства, допълва "Комерсант".

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Засега не се ограничава достъпа на "обикновените" руснаци