Търсенето на въглища в Европа расте преди зимата, тъй като повишаващите се цени на природния газ правят употребата на по-мръсното гориво по-печеливша, пише Bloomberg.

Въглищните централи в Германия продължават да работят с по-висок марж отколкото газовите — макар че борсовите цени на въглищата докоснаха най-високото си нито от месец, а въглеродните кредити са близо до рекорд при нива от над €70.

Във вторник фючърсите на природния газ на Стария континент също тръгнаха нагоре, след като САЩ въведе поредните си санкции срещу "Северен поток 2". Те се покачиха с 8,7 процента до €91,34 за мегаватчас.

Макар че санкциите срещу руската газова връзка могат да предизвикат притеснения относно предлагането, те идват твърде късно, тъй като изграждането ѝ бе завършено през септември, а една от двете линии вече са пълни с газ.

По-високите цени на основните горива се пренасят и в сметките за ток. На Острова те надхвърлиха 1 000 паунда за мегаватчас. Във Франция нивата са най-високите от 2012 г. насам. В България токът на свободния пазар за първи път надхвърли 500 лева за мегаватчас.

За първи път цената на тока у нас надхвърли 500 лв/МВтч

За първи път цената на тока у нас надхвърли 500 лв/МВтч

Доставките за днес са договорени на средна цена от 504,30 лв.