В хода на валутната търговия в четвъртък доларът е стабилен спрямо еврото, японската валута за първи път тази седмица премина към понижение.

Общата валута днес сутринта струва $1,1946 в сравнение с $1,1948 при закриване на търговията в Ню Йорк в сряда.

Курсът на долара към йената се покачва в същото време до 111,73 йени от 111,44 йени при закриването на сесията вчера.

За едно евро днес дават 133,47 йени спрямо 133,14 йени ден преди това.

За стабилизацията на долара способства понижението на доходността ан 10-годишните американски облигации US Treasuries до 2,535% от почти 2,6% в сряда.

Инвеститорите се успокоиха от успешния аукцион дългови книжа на САЩ и официалното опровержение на Пекин, че Китай планира ограничаване или пълно спиране на закупуването на американски държавни облигации.

Днес участниците на пазара очакват данни за производствените цени в САЩ. Повишението на петролните котировки усилва инфлационните процеси, заяви вчера шефът на Федералния резерв - Сейнт Луис , Джеймс Балард. Според него изоставянето на американската инфлация от целевото равнище на Фед през последните години струва скъпо на икономиката ан САЩ - ако ръстът на цените съответстваше на целевия ориентир, то БВП би бил с 4,6% по-голям. И за да се компенсира пропуснатото, то инфлацията би трябвало да бъде на ниво 2,5% цяло десетилетие.

Австралийският долар активно се покачване спрямо американския и японската йена, поради очакването за скорошно вдигане на основните лихви в страната.

Мексиканското песо продължава да се понижава, заради опасения, свързани с перспективите на търговията със САЩ. Канадският долар се стабилизира днес след спада на курса му в сряда.

За разваленото настроение на инвеститорите допринесе съобщението на Reuters, че Канада очаква този месец Тръмп да обяви отказа на САЩ да участва в северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).