Стойността на активите на държавния фонд на Норвегия, най-големият в света, нарасна до рекордните 10 трилиона норвежки крони ($1,09 трилиона) в петък, подкрепена от покачване на акциите и силата на еврото и долара, предава Reuters.

Създаден през 1996 г., в него се вливаха приходите от петрол. За тези години той нарасна до три пъти брутния вътрешен продукт на Норвегия, далеч изпреварвайки прогнозите от преди началото на новото хилядолетието.

"Когато фондът бе създаден, никой не смяташе, че ще премине 10 000 милиарда крони. Такива късметлии сме, че открихме петрол", казва главният му изпълнителен директор Ингве Слингстад. И посочи, че възвръщаемостта му е толкова голяма, че "все едно открихме петрол отново".

Така стойността на активите вече се равнява на по над $200 000 за всеки мъж, жена и дете в Норвегия.

Около 70 процента от средствата в него са инвестирани в акции, а 28 процента в облигации. Останалите 2 процента са вложени в имоти.

Рекордът идва в момент, в който страната обмисля промяна на стратегията. На 27 април централната банка предложи промяна, според която фондът може да изтегли $100 милиарда от европейските капиталови пазари и да ги преместеи в САЩ.