Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинги по време на търговията в четвъртък сутринта.

Статистически данни, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че инфлацията в САЩ отслабва по-бавно, отколкото очакваха експертите. Това засили убеждението на инвеститорите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта на заседанието си на 20-21 септември. Някои експерти даже смятат, че е възможно централната банка на САЩ да повиши лихвата със 100 базисни пункта наведнъж. Тази вероятност се оценява от пазара на 37%, според Trading Economics.

"Възходът за еврото остана кратък и ограничен, тъй като Фед остава твърд и това е малко вероятно да се промени, като се има предвид, че инфлацията в САЩ надмина очакванията през август", казат от Unicredit в проучване, цитирано от Dow Jones.

Йената поевтинява. Вестник Nikkei съобщи в сряда, позовавайки се на свои източници, че японската централна банка оценява състоянието на валутния пазар, което обикновено се счита за последната стъпка преди да вземе решение за намеса. От началото на тази година йената е паднала с 24% спрямо долара.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,21% - до 0,9961 долара за едно евро в сравенние с 0,9981 долара за евро при затварянето на предишната сесия. Вчера еврото бе поскъпнало спрямо долара с 0,14%.

Британската лирата стерлинг към същия момент спадна с 0,20% - до $1,1521 за паунд от $1,1539 за паунд ден по-рано. В сряда лирата се поскъпна с 0,4% спрямо долара.

По отношение на японската валута американската поскъпва с 0,63% - до 143,75 йени за долар спрямо 143,08 йени за долра в предходната търговска сесия. В четвъртък стойността на йената скочи с почти 1% поради очакванията, че Централната банка на Япония ще предприеме действия в подкрепа на отслабващата национална валута.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,17%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,19%.