Благородните метали отчетоха рекордни ръстове през август, а златото завършва четвърти пореден месец на плюс. Но от Morgan Stanley посочват, че друг метал е "звездата" на август.

Това е среброто, чийто темп на растеж значително изпреварва този на златото. А анализаторите залагат, че през следващите месеци те ще продължат да поскъпват.

"Хората най-накрая започнаха да вярват, че бичи пазарът на скъпоценни метали е в силата си", казва старши стратегът в Long Leaf Trading Group Джеймс Хаджиянис, цитиран от Market Watch.

"Среброто винаги се е възприемало като метал, който изостава зад златото. Сега обаче инвеститорите залагат сериозно на него", допълва експертът.

Декемврийските фючърси на златото поевтиняха слабо в края на седмицата, след като дни по-рано достигнаха 6-годишен връх. Те се търгуват около 1536 долара за унция. За последния месец те са добавили близо 7% към стойността си, а от началото на годината - 17%.

За сравнение среброто за доставка през декември отчита 1,21% ръст към четвъртък до 18,3 долара за унция, което е най-високото равнище на цената от над две години насам. За август металът е поскъпнал с около 11%, а от началото на годината - с над 18%.

Златото с първи седмичен спад след цял месец на ръстове

Златото с първи седмичен спад след цял месец на ръстове

След като металът достигна 6-годишен връх