Япония изпревари своя стар конкурент Китай, превръщайки се във втората най-голяма фондова борса в света. Японските акции са на обща стойност 6.17 трлн. долара, а търгуваните в Китай - 6.09 трлн. долара, по данни на Bloomberg.

След тях се нарежда борсата в Хонконг, чиито акции се оценяват на 5.1 трлн. долара. Безспорен лидер остава САЩ, чийто фондов пазар се оценява на малко над 31 трлн. долара.

Япония изпреварва Китай на фондовия пазар

Япония изпреварва Китай на фондовия пазар

Китайският фондов пазар изпревари японския в края на 2014 г., а след това се покачи до най-високото си ниво от над 10 трлн. долара през юни 2015 г. Акциите и валутата на втората световна икономика преживяват трудни времена през тази година, на фона на ескалиращия търговски спор със САЩ, държавната кампания за намаляване на дълга и забавящата се икономика.

"Загубата на мястото в класацията от Япония е щетата, причинена от търговската война", каза Банни Лам, ръководител на изследването в CEB International Investment в Хонконг.

"Японският индекс е сравнително по-стабилен около сегашното ниво, но пазарната капитализация на Китай се понижи от пика си тази година", добавя той.

Основният китайски индекс Shanghai Composite изгуби повече от 16% през 2018 г., като е сред най-лошо представящите се в света, докато юанът спадна с 5.3% спрямо долара.

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Страната на изгряващото слънце все още е инвеститор номер 1 в Югоизточна Азия

"Пазарът вероятно ще продължи да се движи на ниски нива през следващите 2 месеца", предвижда Лайнъл Ийп, стратег във First Shanghai Securities.

"Но все още има шанс китайският фондов пазар да се възстанови с обща капитализация, изкачваща го отново на второ място в света. В крайна сметка икономическите основи все още са стабилни и темпът на растеж ще се възобнови след краткосрочен спад", обясни експертът.

Макар основният индекс на Япония Topix да спада с 3.9% тази година, японската борса остава един от най-добре представящите се пазари в Азия. За това допринесоха и покупките на борсово търгуеми фондове от Японската централна банка, като и силният растеж на приходите, който продължават да отчитат повечето компании.

Почти 60% от фирмите от индекса, които вече обявиха приходите си за текущия сезон, надхвърлиха очакванията на анализаторите.