Япония все още не разбира как ще бъде изпълнено искането на Русия за въвеждане на плащания за природен газ в рубли при разплащания с "неприятелски" държави (за каквато е определелена и Япония), коментира японският финансов министър Шуничи Сузуки, цитиран от Интерфакс.

"В момента проучваме ситуацията със съответните министерства, тъй като не разбираме напълно какви са намеренията на Русия и как ще ги изпълни", каза министърът на заседание на парламента.

По думите му, правителството внимателно ще следи "страничните ефекти" от санкциите, наложени от Япония спрямо Русия,върху икономиката и финансовите пазари на Япония, и при необходимост ще предприеме съответните стъпки в координация със страните от Г-7.

Вчера руският президент Владимир Путин на среща с правителството обяви, че плащането за доставките на руски природен към "неприятелски" страни вече ще се извършва само в руски рубли.

Понастоящем Русия изнася в чужбина природен газ на стойност от около 10 милиарда долара на месец.

По данни на Федерална митническа служба на Русия, през януари "Газпром" е изнесъл газ за "неприятелски" страни на обща стойност 6 милиарда долара.

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия