Представители на японското правителство и управляващата либерално-демократична партия одобриха като цяло основните принципи на предстоящата през 2022 г. данъчна реформа. Наред с други неща, реформата включва и премахването на финансовите отстъпки за частни компании, които не повишават заплатите на служителите си.

Такива фирми, по-специално, няма да се ползват от прилаганите в страната схеми за намаляване на корпоративния данък, съобщи японският в-к Yomiuri, цитиран от ТАСС.

В същото време, увеличението на заплатите на служителите с повече от 2,5%, ще бъде насърчено от държавата със значителни придобивки за фирмите. Предвижда се, до 40% от общата сумата, насочена към увеличаване на плащанията за заплати, да бъде компенсирана за сметка на намаляване на корпоративния данък за малките и средните фирми.

А големите корпорации, при изпълнение на редица условия, ще могат да получат компенсация в размер до 30% от сумата за увеличение на заплатите на заетите.

Японската конфедерация на профсъюзите (Rengo), която е най-големият синдикат на работниците в страната, ще се стреми към постигане на средно увеличение на заплатите с 4%, при преговорите с работодателите през пролетта на 2022 година.

Исканията на синдиката общо взето съвпадат с позицията на правителството, което счита увеличението на заплатите за най-важното условие за оживление на потребителското търсене и подобряване на икономическата ситуация в страната в условия на пандемия.

А миналия месец, премиерът на Япония в официално изказване изрази становище в подкрепа на увеличение с над 3% от пролетта на 2022 г. на заплатите на работниците и служителите в компании, чиито приходи са надвишили нивото от преди пандемията.

Япония въвежда нови мерки срещу изпирането на пари

Япония въвежда нови мерки срещу изпирането на пари

Фокусът ще бъде върху малките и средните фирми, където собствеността често е непрозрачна

През 2020 г. средната работна заплата на служители на пълен работен ден в частна компания в Япония е била 307,7 хил. йени (повече от 2700 долара) на месец.