Японското министерство на правосъдието и финансовите регулатори на страната ще изискват от приблизително 3,5 милиона частни компании в страната, от януари 2022 г. да предоставят подробни данни за основните си акционери.

Мярката е във връзка с борбата с изпирането на пари и незаконните транзакции, пише водещият японски бизнес вестник Nikkei, цитиран от ТАСС. Фокусът ще бъде върху малките и средните фирми, където собствеността често е непрозрачна, за разлика от големите корпорации.

Новите правила по всяка вероятност ще бъдат разширени и за компании, които не са листвани на фондовата борса. Също така, данни за притежателите на над 25% от акциите на дадена фирма, ще се изискват в писмен вид при откриване на сметки в банки на частни фирми, както и при превод на фирмени средства от една в друга сметка.

Тези нови изисквания ще позволят създаването и непрекъснатото актуализиране на съответната база данни за частните фирми в страната.

Плановете на Япония за дигитална йена могат да стартират през 2022-а

Плановете на Япония за дигитална йена могат да стартират през 2022-а

Bank of Japan започна проучването по-рано тази година и в момента оценява концепцията

Япония, както отбелязва Nikkei, е критикувана от международни организации и западноевропейски страни за недостатъчни усилия при борбата с прането на пари и използването им за незаконни и съмнителни операции.