Инвеститорите в Република Южна Африка могат да благодарят на САЩ и Китай. Заради нестихващата търговска свада между първите две икономики в света този август се превърна в най-лошия август за Йоханесбургската фондова борса от 21 години насам.

От началото на месеца до сряда, 28 август, борсовият индекс на борсата е спаднал с 4,5%. Това е най-големият спад от 1998 година насам, пише Bloomberg.

Защо това се случи? - Заради търговската война между САЩ и Китай, разбира се. Тарифната сага между първите две икономики в света принудиха инвеститорите да избягат от по-рисковите активи, включително нетните продажби на 23,4 милиарда ранда в южноафрикански акции от 1 август, равняващи се на 1,5 милиарда щатски долара.

Република Южна Африка  е най-неравнопоставената икономически страна

Република Южна Африка е най-неравнопоставената икономически страна

Най-богатите домакинства в ЮАР са почти 10 пъти по-заможни спрямо бедните

"Когато два слона се бият, тревата го отнася", тълкува метафорично Питър Такаендеса, който е финансов мениджър в Mergence Investments, Кейптаун. Компанията ръководи капитал от около 35 милиарда ранда. "Въздействието от търговската война се усеща сред развиващите се пазари", допълва той.

Може обаче да става и по-лошо. Борсовият индекс е подсилен от печалбите в акции, вследствие на хеджиране с местната валута, които акции се възползват от 6,5% отстъпление спрямо долара този месец. Това става заради приходите в чужбина и най-добрия месец за златото от февруари 2016 година, защото инвеститорите търсят убежище в метала.

Хеджирането на ранда помога, защото местните измерители са още по-ниски, особено търговците на дребно и банките. Местните южноафрикански акции са по-слаби, отколкото индексите показват, тълкува още Такаендеса.

Търговците на дребно отчитат срив от над 8% този месец, като компании като Mr. Price Group също се оплакват от състоянието на икономиката на страната и слабостта, която показват пред потребителите. Акциите на банките са се сринали с 6% под ударите променливите курсове на валутата.

Икономиката на Южна Африка се сви до рекордни нива от десетилетие заради липса на ток

Икономиката на Южна Африка се сви до рекордни нива от десетилетие заради липса на ток

Проблемите с електрозахранването не са били толкова сериозни от 2008 година