Икономиката на Република Южна Африка спадна до рекордни нива за първото тримесечие от десетилетие насам. Това се дължи на последствията от честитите и дълги прекъсвания на електроснабдяването, което не е било толкова проблемно от 2008 година. Паричната единица на страната - рандът загуби част от стойността си.

Спадът на брутния вътрешен продукт за първите три месеца на годината е 3,2% , спрямо увеличение от 1,4% за предходното тримесечие, пише Bloomberg.

Икономическият спад е най-голям в производството, минното дело и селското стопанство. Данните за вторите три месеца на годината също не са особено оптимистични, което е предпоставка страната да навлезе във втора рецесия в последователни години. Такова развитие на обстоятелствата ще затрудни намаляването на фискалния дефицит и стабилизирането на дълга. Можа да се наложи Централната банка да облекчи паричната политика.

Енергийната компания Eskom Holdings SOC се опитва да поддържа електроснабдяването от февруари. Въпреки това обаче страната се намира в криза, тъй като проблемите с тока са доста сериозни за първи път от 2008 година.

Южноафриканският ранд се е понижил с 1,4% спрямо долара, а банковият индекс е спаднал с 3,7% , което е най-много от декември насам.

Аграрната индустрия е най-потърпевша, като свиването ѝ е 13%, минното дело е отслабнало с 11%, а производството с 8,8%.

Икономиката на ЮАР не е нараствала с 2% на година от 2013г. и се бори да набере скорост, тъй като чуждестранните инвеститори се надяват на реформи, за да вложат парите си в страната.