Биткойнът качи цената си над $30 000 за първи път от юни 2022 година, регистрирайки над 80% ръст от началото на годината, предават световните агенции. Този възход е по-мощен дори от почти 20-процентната печалба на борсовия индекс NASDAQ 100, с който традиционно виртуалната монета се движи в тандем, коменитрат крипто анализатори.

Криптовалутата компенсира част от сериозните загуби, които претърпя миналата година след поредицата свързани с криптоиндустрията фалити. И все пак, Bitcoin все още е с над 50% по-слаб от рекордно високата си котировка от ноември 2021 година.

"Прагът от $30 000 е много важен таван както по технически, така и по фундаментални причини", заяви пред Bloomberg Мати Грийнспан - главен изпълнителен директор на Quantum Economics. Експертът допълва, че "съпротивата се натрупваше в продължение на три поредни седмици и сега най-накрая беше пробита."

Снимка 599529

Източник: Wasabi

Пробивът на биткойна над твърдата съпротива при $30 000 се случва след т.нар. пресичане на лентата на Болинджър, при което историческата волатилност спадна до най-ниското ниво от януари насам.

Свиването тогава доведе до рязко движение нагоре, което изглежда подобно на пробива нагоре във вторник. Трейдърите, които следват техническите модели, сега може да погледнат към зоната на $30 800 като първа потенциална цел, последвана от $31 200.

Въпреки позитивните новини криптоиндустрията все още е изправена пред огромен контрол. Крипто борсата Coinbase съобщи, че е получила известие от Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC), в което се заявява намерението ѝ да заведе дело за принудително изпълнение.

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Крипто борсата е изправена пред сериозна заплаха

А освен това SEC е завела дело срещу криптомагната Джъстин Сун за предполагаемо нарушение на правилата за ценни книжа в случай, който според Сун е неоснователен. А освен това Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ съди основателя на Binance Чанпен Джао и неговата криптоборса за предполагаеми нарушения на правилата за деривати. От Binance заявиха, че не са съгласни с обвиненията.

В заключение, най-вероятната прогноза за цената на биткойн е увеличение на цената до поне $33 200 и дори $33 500, пише BeInCrypto. Паданe под т. нар. "възходящата линия на съпротива" би обезсилило тази възходяща тенденция и може да доведе криптовалутата до спад и цена от $24 600.