Или ще се оправи, или трябва да изчезне... Но ще остане... Горе-долу около тази теза се обединиха професионалните експерти относно родния капиталов пазар по време на първия инвестиционен форум организиран от Infostock.bg - "Силата на инвестициите. Експерти говорят за пазарите".

Да, има много лоши неща, които могат да се кажат за родния капиталов пазар и няма да ги спестя сега - в края на 2019-та година - поредната ужасна година за 10-мата инвеститори останали на БФБ, които може би обмислят да се преместят на по-интересни и ликвидни пазари (в кръга на шегата разбира се).

Проблемът с ликвидността е ясен и до болка познат... Но е факт! И явно срещу него, колкото и да е странно, се борят само няколко институции, едната от които по мое лично мнение е Експат Капитал. Освен че бе новатор и въведе първия индексен фонд, базиран на SOFIX, Експат планира да пусне и "къс фонд" върху индекса. Колкото и да е странно и контраинтуитивно, това на практика може да внесе някаква ликвидност на пазара.

Можем само да се надяваме, че този фонд ще привлече внимание към пазара ни, който иначе се избягва от международните инвеститори, а също така и да не стане твърде голям, за да не смачка и без това зле представящия се пазар.

Но не страхът от спад на индексите би следвало да тревожи в най-голяма степен инвеститорите. Такъв спад при по-големи обеми, може и да е добра новина. Много по-страшно би било да продължим с тази рекордно ниска ликвидност, която напълно обезсърчава всички участници. Погледнете на този негатив по следния начин - нещо като "японския фактор" и дефлацията тормозила не само икономиката но и фондовите пазари в продължение на десетилетия. Едва ли някой би си пожелал това да се случи и на БФБ и рекорда на SOFIX от 2007-ма година да остане в сила още - примерно 30 години!

Именно тази ниска ликвидност, до голяма степен е и в основата на напълно несвързаното с движението на световните пазари, изменение на родните индекси. Последните се превърнаха в едни от най-зле представящите се борсови индекси през 2019-та година, като доминираха в топ 5 на тази негативна класация почти през цялата 2019 година.

Какво може да се направи за ликвидността?

Няколко от големите финансови групи, институции или посредници да си харесат по един индексен фонд, който да създадат и да предложат на своите клиенти и на инвеститорите. В крайна сметка, след като домакинствата държат рекордни по размер депозити в среда на лихви по депозитите от 1% и инфлация от 3%, значи най-вероятно някой не си е свършил работата по отношение на информираността. Все пак живеем в свят с хиляди инвестиционни продукти, които спокойно можем да копираме, или "побългарим".

Разнообразието в тази насока може да е голямо, ето и някои идеи - "Фонд дивидентни аристократи", "Бързорастящи компании", BGBX 40 фонд, АДСИЦ ETF и др. Както се казва - за всекиго по нещо, в зависимост от личните предпочитания.

Институционалните инвеститори обаче, трябва да се опитат да направят тези ETF-и наистина ниско-разходни (колкото и трудно да изглежда това, дори и с цената да се лишат от печалби), както е по света и с което да привлекат и други големи институционални инвеститори, както и интересът на частните инвеститори... А защо не и ливъриджнат фонд? Примерно BGBX 40 х 2? Така всеки инвестиран лев на БФБ ще има двойно по-голям ефект върху ликвидността!

Загубеното десетилетие - по-скоро възможност, отколкото бъдеща заплаха?

Сега да поговорим малко за тоталната липса на връзка между представянето на родния капиталов пазар и това на международните пазари.

Всъщност, това е лоша новина за инвеститорите от последните десет години на БФБ и не чак толкова лоша за инвеститорите на БФБ с хоризонт от следващите десет години. А такава инвестиция, може и да не е лишена от своята логика поради няколко причини.

На първо място, водещи експерти говорят за забавяне на доходността на международните пазари през следващото десетилетие! Това може да дава добри перспективи пред тотално необвързания със световните пазари роден капиталов пазар.

На второ - ако сте изпуснали заспали 10 години за цените на акциите, през което време все пак печалбите им са се повишили значително, то значи ще си купите нещо "по-евтино".

Естествено, когато говорим за "евтино", имайте предвид, че това е относително понятие и винаги трябва да го сравнявате с наличните инвестиционни алтернативи. Тоест можем и да сме евтини, но да има по-добри, или евтини инвестиционни алтернативи в региона, в Европа, или по света. И все пак, родното си е родно!

И накрая не забравяйте, че пазарите са циклични и след дъжд грейва слънце...

Предвид на малката статистика на БФБ, при която можем да проследим поведението на индексите при загубено десетилетие (заради сравнително кратката история на пазара ни от 2000-та година насам), ако се обърнем към щатския пазар, то нещата изглеждат доста добре за бъдещето на родния капиталов пазар (ако разбира се решим някои от наболелите и явни проблеми за пазара ни).

"Загубени десетилетия" на щатските пазари има няколко и всеки път следват възходящи цикли. Последния такъв период приключва до март на 2009-та година и след един сериозен спад на щатските индекси, следствие на финансовата криза. Това понижение заличава всичко спечелено от предходния бичи пазар между 2000-та и 2007-ма година.

По време на това "загубено десетилетие" в САЩ, инвеститорите регистрират средна отрицателна доходност в размер на 3%.

Всички знаем какво се случва след това. Най-търпеливите се облагодетелстват, защото освен, че пазарът връща всичко загубено, щатските индекси продължават да растат и отбелязват най-дългия си бичи пазар в историята, който продължава и в момента. Щатските индекси са при рекордни нива, а доходността им само през 2019-та бе в размер от над 20%.

В този ред на мисли можем да подчертаем, че в момента SOFIX е в най-дългата си в историята корекция. А историята на индекса сочи, че при корекции от над 15%, които са се случвали относително рядко (около 10-на пъти за последните 19 години), са следвали изключителни силни повишения, при приключването им - през следващата година (традиционно ръст от над 70%). На инвеститорите им остават две неща - да дебнат за край на корекцията и да се надяват, че историята ще се повтори за пореден път.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.