Норвежкият суверенен фонд, който управлява 870 милиарда долара и е най-големият в света, разшири списъка за забранени за инвестиции компании. В него влизат фирми, които са свързани с минната индустрия и производството на въглища.

Сред 15-те нови попълнения на листата са американските Alliant Energy и Westar Energy, малайзийската Tenaga Nasional и канадската Emera, става ясно от официалната позиция на Norges Bank Invetment Management.

Тяхното включване в списъка е на основа на нови критерий, въведени от норвежкото правителство през февруари. Според тях инвестиции не трябва да се правят в компании, в които минимум 30% от дейностите и приходите са свързани с минната индустрия и производството на въглища.

Към момента общо 59 корпорации и 38 дъщерни фирми влизат в листата. Други 11 в момента са поставени под наблюдение, включително Endesa и The Southern.

"Нови компании ще бъдат добавени през 2017 година", посочват от фонда. Практиката на Norges Bank Invetment Management е първо да продава дяловете си в тези фирми и след това да обявява, че те са включени в забранителния списък.

Това е част от инициатива на парламента в Норвегия, започнала през 2015 година. Целта е спирането на инвестициите към дружества, обвързани с производството на въглища. Очаква се това да доведе до отлив на 55 милиарда крони от 120 фирми.