Влизането в "чакалнята" на Еврозоната беше един от приоритетите на българското председателство. По тази тема доста се изговори през последните месеци, като се появиха много мнение и в двете посоки - за това, че България е готова да кандидатства за ERMII и за това, че все още не е покрила всички изисквания за това.

На 14 юли слагаме официален старт на пътя ни към еврото

На 14 юли слагаме официален старт на пътя ни към еврото

Утре премиерът ще представи кандидатурата ни пред лидерите на еврозоната

Една от големите икономики в Централна и Източна Европа от своя страна дава заден за присъединяването си към валутния съюз. В интервю за wSieci, цитирано от сайта Emerging Europe, премиерът на Полша Матеуш Моравиецки коментира темата.

По неговите думи дадени страни, които искат да се присъединят към единния пазар, трябва да изпълняват условията за "сходно икономическо ниво в широк смисъл".

Въпреки това премиерът признава, че има своите резерви към влизането в Еврозоната, които са от "прагматична" гледна точка.

Какво се случва с преговорите за влизането на България в "чакалнята" за еврото?

Какво се случва с преговорите за влизането на България в "чакалнята" за еврото?

Първоначалният срок изтича скоро, но оттогава се появиха нови моменти

"Занимавал съм се научно с този въпрос и знам, че дадени държави могат да създадат единна валутна зона, ако имат сходно икономическо ниво в широк смисъл", обяснява Моравиецки и допълва:

"Ние и германците, ние и холандците не сме на такова сходно ниво. В случай на криза липсата на плаващ валутен курс може да ни донесе проблеми.".

"През 2009 година преди дълбоката рецесия Полша запази злотата. Собствената валута е много важен елемент на сигурността на икономиката. За да влезеш в Eврозоната, наистина трябва да си готов за това", смята още полският министър-председател.

Според него въпреки че Полша не е готова за присъединяване към Еврозоната, от голямо значение е скоростта на сближаване, като според него страната изпреварва по-старите членки на ЕС по някои показатели.

Еврокомисар: България скоро ще бъде част от еврозоната, но не бива да бърза

Еврокомисар: България скоро ще бъде част от еврозоната, но не бива да бърза

Приемането на еврото изисква изпълняването на определени критерии