Влизането на България в т. нар. "чакалня за еврото" - или механизма ERM2, се отлага за неопределен срок. Макар да нямаше официално заявена дата, до която страната ни трябваше да направи стъпката към приемането на еврото, в началото на януари министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че "най-вероятно ще кандидатстваме в първите шест месеца [на годината - бел. ред.]". Такива бяха и неофициалните очаквания, подклаждани от председателството на Съвета на ЕС.

Вчера обаче министър-председателят Бойко Борисов отправи остри критики към Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) за "постоянното променяне на правилата".

"Непрекъснато променят условията, както за Шенген, за чакалнята за еврозоната, все нови и нови критерии. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други. Или казват: "Предварително ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята", заяви премиерът, цитиран от агенция "Фокус" и Bloomberg.

Приемането на еврото в България: митове и факти

Приемането на еврото в България: митове и факти

Обширен доклад на Института за пазарна икономика дава отговор на най-популярните въпроси

Именно нежеланието на София да влезе в банковия съюз, който ще даде контрол на Европейската централна банка и ще постави най-големите ни финансови институции под надзора на Марио Драги изглежда като най-голямата пречка пред нашата кандидатура.

Недоволство от изискването бе прочетено и в думите на подуправителя на Българската народна банка (БНБ), който ръководи управление "Емисионно", Калин Христов през април.

В началото на май министър Горанов настояваше, че България трябва да бъде приета в "чакалнята" и даде дума, че още на следващия ден след приемането ни, ще подадем документи и за банковия съюз.

Само месец и половина по-късно обаче финансистът очерта нов сценарий: едновременно влизане на България и в банковия съюз, и в ERM-2. Това трябва да се случи "в рамките на около година". Не е ясно дали се изчакват резултатите от изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май 2019 г.

Еврокомисар: България скоро ще бъде част от еврозоната, но не бива да бърза

Еврокомисар: България скоро ще бъде част от еврозоната, но не бива да бърза

Приемането на еврото изисква изпълняването на определени критерии

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера: "Подготвили сме всичко, водим работните срещи, така че ще подадем тогава, когато има ясни условия. Нямаме срок, искаме да се подготвим добре, за да може да го направим така, както трябва", недоволен от изискването за банковия съюз.

Самото влизане в него изисква значителна подготовка - провеждането на нова мащабна проверка на активите на банковата система, което ще бъде следено зорко от Европейската централна банка, след като преди години четвъртата най-голяма финансова институция по активи - КТБ - фалира, както и месеци след скандалите, разтърсили Латвия.

Така, ако и сегашните планове не бъдат променени, в рамките на следващите три години можем да очакваме влизането ни в еврозоната и замяната на еврото с лева.

Еврокомисар: Ниските доходи не са пречка за влизане на България в "чакалнята" на еврозоната

Еврокомисар: Ниските доходи не са пречка за влизане на България в "чакалнята" на еврозоната

Какви ангажименти поемаме, ако се присъединим към Банковия съюз?