Цената на златото в сряда сутринта слезе под 1 850 долара за една тройуниция, като продъжи да се понижава под натиска от нарастващата доходност на американските съкровищни ​​облигации, показват данните за днешната търговия.

Към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 1,85 долара, или 0,4%, до 1846,70 долара за тройунция. На спот пазара благородният метал се търгува по 1848,12 долара за една тройунция, информира Reuters.

Юлските фючърси на сребро в същото време поевтиняха с 0,31% - до $22,108 за тройунция.

На пазара на злато в сряда сутринта се наблюдава негативна тенденция, която е улеснена от ръста на доходността на американските държавни облигации (US Treasuries), която нарасна от 3,007% от нивото на предишното затваряне на търговията при 2.97%.

Освен това отрицателен натиск върху цената на благородния метал се упражнява и от по-скъпия долар. Така например в сряда сутринта индексът на долара нараства с 0,23%, до 102,55 пункта.

Индексът на потребителските цени в САЩ за май, който трябва да излезе в петък, се очаква да е нараснал с 5,9% на годината, след годишно увеличение от 6,2% през април, показват консенсусните прогнози. Данните ще бъдат от решаващо значение за пътя на политиката на Федералния резерв и дали централната банка ще продължи да повишава лихвените проценти след юли.

Междувременно рисковете за глобалната икономическа перспектива, произтичащи от войната в Украйна, нарастващите разходи по заеми, продължаващите прекъсвания на доставките и високите цени на суровините продължиха да предлагат известна подкрепа за жълтите кюлчета, пише Тrading Еconomics.