Цената на златото в сряда сутринта почти не се променя, става ясно от данните за днешната търговия. Пазарите продължават да оценяват по-нататъшните мерки на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвената политика като обръщат внимание и на събитията в Полша.

Към 9:40 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с $0,60, или 0,03%, до $1777,4 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1774,95 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто се покачиха с 0,29% до 21,58 долара за унция.

Търговците продължават да оценяват следващите стъпки на Фед относно базовите лихвени ставки Следващото заседание на регулатора е насрочено за средата на декември и пазарите до голяма степен очакват забавяне на вдигането на лихвения процент до 50 от 75 базисни пункта в светлината на постепенното забавяне на годишната инфлация в САЩ.

Златото е чувствително към сигналите от Фед, тъй като решенията за паричната политика на регулатора се отразяват в долара, което от своя страна се отразява върху цената на златото. Колкото по-скъп е доларът, толкова по-малко злато е изгодно за покупка в друга валута и толкова по-малко е търсенето на благородния метал. Отслабването на щатската валута, напротив, подкрепя цената на златото.

В същото време пазарните участници следят развитието на събитията в Полша. По-рано полските медии съобщиха за падането на две ракети на територията на страната, но в по-нататъшни изявления на полските власти става дума за една ракета. Инвеститорите се опасяват, че тези събития могат да предизвикат ескалация на геополитическото напрежение в света.