В началото на днешната валутната търговия доларът е стабилен спрямо еврото и поскъпва по отношение на йената. Пазарите виждат признаци на отслабване на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

Това оказва влияние и върху цената на златото, която съвсем незначително расте в четвъртък на фона и на неопределеността преди заседанието на ЕЦБ. Днес сутринта котировките за ценния метал на нюйоркската борса Comex се покачват с 0,55 цента, или с 0,04% - до 1503,75 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,1% — до 18,188 долара за унция.

Общата валута в четвъртък сутринта се разменя спрямо американската по $1,1012 за едно евро в сравнение с $1,1010 за евро в края на вчерашната търговия.

Курсът на европейската валута към японската е 118,91 йени за евро при 118,72 йени за евро в сряда.

За един долар днес сутринта на пазара дават 107,96 йени в сравнение с 107,82 йени в края на вчерашната търговия, входа на която за първи път курсът достигна 108 йени за долар.

За ръста на долара допринесе заявлението на президента Тръмп, който каза че ще отложи повишаването на митата върху вноса на китайски стоки за 250 милиарда от 1 на 15 октомври.

Днес участниците на пазара очакват резултатите от заседанието на Европейската централна банка. Паричнокредитният регулатор на еврозоната ще понижи и без това отрицателната лихвена ставка по депозитите и ще се върне към програмата за изкупуване на активи, предполагат повечето анализатори.

През следващата седмица е заседанието на Федералния резерв на САЩ. Пазарът е уверен, че то ще завърши с понижение на федералната лихва по кредитите с 0,25 процентни пункта, до 1,75-2%.