Доларът се понижава по отношение на йената и еврото в началото на валутната търговия в понеделник. Инвеститорите са предпазливи на фона на неопределеността около търговския спор между САЩ и Китай което подържа интересът към по-безопасни активи "тихи пристанища".

Стойността на златото слабо спада след значителния ръст през миналата седмица, но остава в района важната психологическа граница от 1 500 долара за унция.

Участниците на пазара продължават внимателно да следят хода на търговския конфликт. Новият кръг преговори може и да не се състои, заяви в петък пред журналисти Доналд Тръмп.

Тръмп също така заяви през милата седмица, че не е във възторг от укрепването на долара и призова Федералния резерв да продължи да понижава основната лихва.

През миналата седмица в отговор на заплахите от въвеждане на нови мита върху китайския внос, Пекин намали курса на националната си валута до минимално от 11 години ниво. Днес, в понеделник, Централната банка на Китай определи референтен курс от 7,0211 за един долар. Това е по-ниско от петъчния курс, но е по-висок курс от очаквания от анализаторите.

Общата валута днес сутринта поскъпва съвсем леко спрямо американската

- до $1,1207 за едно евро от курса $1,12 при закриването на търговията в петък.

За едно евро на пазара дават 118,13 йени в сравнение с 118,38 в края на миналата седмица.

Курсът на долара спада с 0,26% спрямо японската валута и се търгува по 105,41 йени в сравнение с 105,69 йени за долар в петък.

Съотношението долар - юан е стабилно и двете валути се разменят при курс 7,0644 юана за долар в сравнение със 7,0623 юана за долар в края на миналата седмица.

Цената на златото в понеделник сутринта незабележимо спада в рамките на технически корекции, но остава над психологическия праг от 1500 долара за унция. Декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 85 цента - до 1507,45 долара за трой унция. През миналата седмица злато поскъпна с 3,5%.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се понижава с 0,26% - до 16,892 долара за унция.