Цената на златото в понеделник сутринта е без особена динамика, подкрепена от предпазливостта на инвеститорите преди изборите в САЩ, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта нарасна с 0,08% - или с 1,45 долара до 1,881,4 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 1,43% до 23,985 долара за унция.

Слабата динамика в цената на златото в началото на тази седмица се обяснява с предпазливостта на инвеститорите преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 3 ноември. Претендентите са кандидатът на републиканците и действащ шеф на Белия дом Доналд Тръмп и кандидат на демократите Джо Байдън.

Несигурността около новите стимули за американската икономика също подкрепя котировките на златото. Председателят на камарата на Конгерса Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин продължават да обсъждат размера на пакета мерки за икономическа помощ."В дългосрочен план ще наблюдаваме "бичи" настроения на пазара, доколкото ще получим много стимули от правителството на САЩ, което в крайна сметка трябва да отслаби щатския долар и да вдигне златото", заяви пазарският стратег на Axi Стивън Инес, цитиран от Ройтерс.

Междувременно покачването на цените на златото се сдържа от засилването на долара. Доларовият индекс (доларовият курс спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,13%, до 93,14 пункта.