Цените на златото леко се повишават в сряда сутринта на фона на признаци на корекция след разпродажбите на пазара предишния ден.

Според данни от днешната търговия цената на декемврийските фючърси на златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,03%, или с 0,5 долара, до 1738 долара за тройунция.

В същото време цената на декемврийските фючърси на среброто спадна с 0,13% до 22,438 долара за тройунция.

В сряда пазарът на злато показа слаби признаци на коригиращ растеж. Ден по-рано цената на благородния метал падна с 0,8% поради покачването на доходността по десетгодишните американски държавни облигации до максимум от юни и укрепването на долара.

Като цяло златото е на път да завърши месеца със спад за първи път от юни. От началото на септември ценният метал е загубил почти 4,5% от стойността си. Тази ситуация се дължи на факта, че все повече световни централни банки започват да сигнализират за предстоящото ограничаване на мерките за стимулиране на икономиката заради Covid 19.

"Тъй като заплахата от инфлация расте по-бързо от очакваното, централните банки, включително Фед, вероятно ще започнат да намаляват покупките на активи, преди да променят основните си лихвени проценти", каза за Bloomberg Автар Санду, старши мениджър във Phillip Futures. В същото време той добави, че "моментите на силен коригиращ спад на цените все още се разглеждат като възможност за покупка на злато".